Our Connecticut Project: Before and After...

Sometimes a Before and After isn't an example of corrections made to an unattractive home, but rather a new take on an already beautiful residence. Our Connecticut project is a perfect example of the latter. Although our clients' home was already elegantly decorated, they felt that it no longer reflected their taste. We also all agreed that we could decorate the rooms in a way that would allow the beautiful architectural detailing to take center stage.

Image Lisa Romerein 

Previously, the house was adorned with classic American primary colors of yellow, blue, green and red...

Our clients now wanted to infuse their historic home with a more neutral palette that would flow through all of the rooms in the house. 

Image Lisa Romerein

 

BEFORE:

Our clients' residence is actually a series of historic structures that were combined to create one estate. The oldest structure is the Iron Monger's house. With its extra wide planked pine flooring and substantial wood beams, this portion of the residence is more rustic yet still richly detailed.

AFTER:

Image Lisa Romerein

We didn't make a lot of changes to the Family Entry. We bleached the wood on the walls to lighten up the space. A more modern sconce replaced the ornate existing light fixture. We placed one of our Sophie chairs next to a simple iron standing lamp to give a visitor a comfortable place to be seated. 

BEFORE:

Although our clients called this room "The Library", there were no bookshelves anywhere. 

AFTER:

Image Lisa Romerein

Steve added shelves to the back wall allowing our clients to actually use this room as a real library. Old beams were used to blend in with the existing woodwork. We replaced the red floral sofa with a Nick sofa and chair. A Nate chair sits across from the sofa, and a caramel colored leather Mason ottoman completes the sitting arrangement. An antique writing desk paired with a linen Clive wingback chair is the perfect place for our clients to read or work on their computer. 

AFTER:

Image Lisa Romerein

The Family Kitchen is also located in the Iron Monger's wing. A pair of Belgian natural linen covered Kate chairs and an oval trestle table are a cozy breakfast area next to the window. In the center of the room, a larger rectangular table is surrounded by a set of beautifully detailed Swedish side chairs. 

BEFORE:

BEFORE: 

Located on the opposite side of the Family Entry, the Dining Room was decorated with a period yellow check and toile fabrics. 

AFTER:

Image Lisa Romerein

Inspired by the landscape above the mantel. we reupholstered the dining chairs in a beautiful Rogers and Goffigon seafoam linen. We removed the area rug to offer visitors a chance to appreciate the natural beauty of the wide planked floors. 

Image Lisa Romerein

We removed all of the window treatments, allowing the natural light to flood into the room. Our clients' silver and pewter accessories look lovely against the seafoam paint color inside the original corner cabinet. Topiaries and antique marble garden elements bring some of the outside into this room. 

BEFORE:

Originally the Informal Entry space was lined with side chairs and a black highboy. 

AFTER:

Image Lisa Romerein

This leaded glass window that looks into the Library is so pretty that we decided to make it a focal point. Because of the interior window, this space already had an indoor/outdoor feel. We added a collection of topiaries and garden elements to push the garden theme even further. 

Image Lisa Romerein

Across from the charming lead glass window, we created a seating area with two Clive chairs and an antique Swedish ottoman for waiting guests. 

BEFORE: 

The Formal Entry had a blue and red color scheme. All of the case pieces had a similar brown stain. The floral rug and balloon shades on the windows took most f the visual attention. 

Many of the period paintings were very somber in tone. 

 

AFTER:

Image Lisa Romerein

We painted the wood trim Farrow and Ball Pavilion Gray. The walls in the entire house were painted Farrow and Ball Wimborne White, a brighter neutral than the original paint. 

Some of the stained wood case pieces were replaced with painted Swedish antiques.   We recovered the seating with natural Belgian linen. A neutral woven rug replaced the original red floral rug.

Image Lisa Romerein

A display of our clients' beautiful blue and white pieces are a focal point on a long library table in the center of the room. 

 

Image Lisa Romerein

A collection of serene landscapes hang on the main wall of the room.

BEFORE:

Our clients call this grand two-story space "The Music Room". It is the main entertaining space in the house. As music lovers, they often hold private concerts for friends and family in this room.  The large floral rug ties together the yellow, blue, green and red color scheme. 

AFTER:

Image Lisa Romerein

We used the same color scheme in this room as the adjoining formal entry. The sofas and Bergere chairs are upholstered in natural Belgian linen. 

Image Lisa Romerein

The gray-green silk on the wingback chairs and pillows and the fawn-colored silk velvet on Swedish barrel back chairs add an air of refinement to the fabric selections.

Image Lisa Romerein

Stone side tables and planters infuse a little rusticity into the formal room and connect to the landscape. 

BEFORE:

Originally, all of the paneling was painted blue. In this corner with a lower ceiling, the secretaire felt a little too tall. 

AFTER:

Image Lisa Romerein

The chalkier Pavilion Gray paneling calmed down the color scheme. A lower Swedish desk with a framed landscape replaced the taller secretaire. 

BEFORE:

 

AFTER:

Image Lisa Romerein

We added a few curves in the design by replacing the rectangular clock and chest of drawers with a Swedish tall clock and demilune. We removed the large portrait to expose more of the beautiful wall paneling. 

BEFORE:

Every window was covered with a scalloped valance.

 

AFTER:

Image Lisa Romerein

A pair of beaded crystal sconces from Dennis and Leen flank an antique gilt mirror. A pillow made from an antique verdure tapestry is placed on an antique Swedish settee, upholstered in a Rogers and Goffigon silk velvet. Natural linen drapery panels on silver leaf rods replaced the original yellow draperies and valances. 

BEFORE:

The Office Sitting Room was decorated in red. The windows and all of the upholstery were covered in a period toile. Period oil portraits hung on the walls on either side of the back window. 

AFTER:

Image Lisa Romerein

The black tall boy that was originally in the Family Entry is now given more breathing room here in the Office Sitting Room. The existing black ladder back chairs are now paired with a long farm table, and a pair of Clive chairs (only one shown) are in front of the fireplace. A pair of still life paintings by our client now flank the back window. 

 AFTER:

Image Lisa Romerein

 We removed the valances on our clients' office window and replaced them with an off-white sheer relaxed roman shade. An existing wing chair that was upholstered in toile was reupholstered in a natural linen. A lamp fashioned from a stone garden element is paired with a Swedish Rococo side table. 

AFTER:

Image Lisa Romerein

An simple iron bed by Tara Shaw is the focal point of this charming bedroom. An antique black Swedish desk works as a nightstand to the right of the bed. A pair of natural Belgian linen chairs by Rose Tarlow are an elegant seating area at the foot of the bed. 

AFTER:

Image Lisa Romerein

Steve designed an open shelved console table for the double sink base in this bathroom. Made from antique lumber, this piece felt as if it could have been an original element of the home. 

AFTER:

Image Lisa Romerein

Steve designed this closet for our client out of antique beams. Located in the attic, the crystal chandelier and the velvet settee are beautifully paired in this rustic space. A full length antique guilt mirror is suspended from one of the original beams and gives you a glimpse of the new cabinetry on the opposite wall. 

AFTER:

Image Lisa Romerein

In the lower floor of the house, Steve also designed this wine room out of antique beams. A grouping of natural linen slip covered Frasier chairs surround a long farm table for the ideal place to enjoy a wine tasting and charcuterie. 

 

Image Lisa Romerein

I hope you enjoyed learning more about our clients' beautiful home. Thank you to our lead designer, Laura Putnam for her incredible work on this project. A special thank you to our clients for giving us this opportunity to design with them and for letting us share their home in the July/August 2018 issue of Veranda Magazine and here on Velvet and Linen. 

Please feel free to ask questions in the comment section of this post!

To see what we are working on now, please follow us on Instagram:

Brooke (@velvetandlinen)

Steve (@SteveGiannetti)

Giannetti Home (@GiannettiHome)

xo

Brooke

Pre-order our newest book Patina Living on Amazon.

 

 

 

 

 

 

29 comments

  • Dear Brooke,

    No words for, this is just amazint !!!!!!!!!!!!!!!

    Greet
  • Your makeovers are the best, Brooke! Merry Christmas!

    anitapelayorivera
  • What an amazing transformation!The previous design, although historic and beautiful seems quite heavy when compared with your design. So light and airy! It just proves you can bring the past into the present. Bravo to you and Steve!

    Cheryl
  • It’s so beautiful and calm now. One of the things you do is the bathroom sinks with consoles, may I ask where you got these vessel sinks from?

    Karen

Leave a comment

Name .
.
Message .

Please note, comments must be approved before they are published